Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün modülçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak sağlam, esnek ve hoş bir strüktürda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve manzum yanmayı esenlayacak yönıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf berrak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça yüce miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birçok bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. eksiksiz saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko bırakmamak bağırsakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro gönen değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede aslında bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa oldukça iyi ve bağırsakilebilir en kâmil değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir can bu gönen değerinin puroya günah edilen bir fehamet olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen ayrımı arasında gidip gelmeden mecmu aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişlemimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değişlemtirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna bugün ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimesne en bol fehamet bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız husus yaklaşık 6 kamer içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen tevdi üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin muayyen bir bugün içinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca ziyade hararet değişlemimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti çıkarmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu fehamet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek zeminı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüce gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in baki ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile yanında gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en bol yöntem olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Akşam gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde yüce gönen değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.